Bourgogne wijnen! Welke wijn komt hier vandaan? Wat weten wij erover?

Shit, ik kan niet verder. Ik kijk naar beneden en zie de afgrond en schat dat ik op zeker 80 meter hoogte sta. Achter mij hoor ik de auto’s aan komen scheuren en hoor de mannen iets roepen wat ik niet kan verstaan. Wel zie ik dat één van die mannen een pistool in z’n broeksriem heeft zitten. Ik moet nu iets doen, of blijven staan en de kans dat hij het pistool gebruikt of naar beneden springen en hopen dat iets mijn val breekt. Ik besluit voor het laatst te gaan en neem een klein aanloopje om het diepe in te springen. Bij de rand zet ik mij af en dan….

En dan word ik wakker! De auto staat stil bij een tolpoort langs de Route du Soleil. Het raam gaat open en mijn vader trekt een kaartje uit de automaat, de slagboom gaat open en we kunnen weer doorrijden. Tijdens het rijden gaat het raam weer dicht en wordt het geluid van de wind vervangen door de vrolijke Franse deuntjes van Charles Aznavour  ♪ You are the one for me, for me, formi, formidable. You are my love, very, very, véri, véritableeeee!”♪   Intussen ziet ook mijn moeder dat ik wakker ben en ik krijg direct de bak met kleine gehaktballetjes op mijn schoot gedrukt. Wij zijn op weg naar een 3 weken lange vakantie in Frankrijk met een tussenstop in de Bourgogne.

Tussenstop in Beaune

Wij dat zijn mijn moeder, mijn vader en mijn tweelingbroertje. Mijn broertje en ik zijn op dit moment 12. Samen gaan wij voor het derde jaar op rij op vakantie in Zuid-Frankrijk. En aangezien mijn vader de enige is die de rijdt, stoppen wij altijd  voor een overnachting in Beaune en zo ook deze keer.  Na 9 gehaktballen, 3 kadetjes met dikke plakken grillworst en 2 pakjes Yogho Yogho zie ik dan eindelijk een bord met Macon/Beaune. We zijn er bijna. Ik weet dat als wij dit bord voorbij zijn, dan is het nog een klein uurtje voordat we er zijn. De stemming in de auto wordt steeds vrolijker. Mijn vader zet de muziek een tandje harder; ♪ C’est un beau roman, c’est une belle histoire ♪.

We naderen de rotonde en ik zie het hotel al liggen, nog heel even.. Wij parkeren de auto, checken in en gaan naar onze hotelkamer. Zwembroek aan en zwemmen maar.. Wij rennen de trap van het hotel af en trekken daarna 1 lange sprint richting het zwembad! Plons! Ik zie na mijn sprong in het zwembad mijn vader en moeder zitten met een glas witte wijn en op de tafel staat een mooie zilveren koeler waar de wijnfles in verstopt zit. Ik bekijk de fles en zie Chablis op de fles staan. Mijn vader en moeder zijn zichtbaar aan het genieten, dus deze wijn zal wel goed zijn.

Mijn herinneringen aan de vakanties en de tussenstops in de Bourgogne gaan ver terug, maar zijn erg mooi. Als ik aan de tussenstop denk, zie ik uitbundige kasteelachtige gebouwen, mooie stukken vlees en flessen wijn op de tafel van het restaurant staan en uiteraard de zon strak gepositioneerd in de blauwe lucht. Voor mij dan ook een reden om eens over Bourgogne wijnen te schrijven.

Een klein stukje wijnbouw geschiedenis.

Wanneer de eerste wijnstokken zijn aangeplant in de Bourgogne is niet helemaal bekend. Aan de hand van een vondst van een graf uit de 4e eeuw voor Christus van een prinses omringd met bronzen en gouden juwelen in haar graf en daarnaast een belangrijke vondst van een grote bronzen vaas van ruim een liter in diezelfde heuvel, kan er voorzichtig geconcludeerd worden dat de eerste stokken zijn aangeplant tussen de 4e en de 1e eeuw voor Christus.

 

Bourgogne

Door deze vondsten betekent het dat de wijnbouw nog voor de komst van de Romeinen aanwezig was. Na de Romeinen, de invloed van de kerk, de Hertogen van de Bourgogne, de Franse Revolutie en Napoleon, kwam de Gouden 19e Eeuw voor de Bourgogne wijnen.

Gouden 19e Eeuw en het kleine druifluisje.

In deze eeuw waren de wijn erg populair en werden tot in de VS uitgevoerd. Veel kleine wijnboeren teelden de druiven en verkochten deze aan de grote handelaars. De handelaars zorgden dan voor de export en tevens investeerden zij in nieuwe technologieën en innovaties in de wijnbouw.

Vanaf het einde van de 19e eeuw werden bijna alle druivenstokken in Europa verwoest door één piepklein druifluisje genaamd Phylloxera Vastatrix. Ook de Bourgogne werd niet bespaard. De druifluisje boorde zich een weg door de wijngaarden door zich te nestelen in de wortels. Meerdere pogingen werden ondernomen om deze moordenaar te stoppen, het heeft uiteindelijk 30 jaar geduurd totdat alle wijngaarden opnieuw waren aangeplant. Uiteindelijk werd er een Amerikaanse wijnstok gevonden die immuun voor de Phylloxera was. Direct werden alle Europese planten geënt op resistente Amerikaanse onderstammen. Daarna werden er massaal opnieuw wijngaarden aangelegd. Uiteindelijk is dit druifluisje misschien een zegen voor de wijnbouw geweest. De wijngaarden zijn toen met nieuwe en beter methodes aangelegd waardoor de kwaliteit van de druiven verbeterde.

Wijnen uit de Bourgogne

Vandaag de dag mogen we gerust stellen dat Bourgogne wijnen bekend zijn over de hele wereld. De vraag naar Bourgogne wijnen zijn groot en veel wijnboeren hebben daardoor geen voorraad meer. Het gevolg daarvan is dat de prijzen van deze wijnen de laatste jaren explosief zijn gestegen. Sommige Bourgognes behoren tot de duurste wijnen van de wereld. Dit zorgt voor een imago dat Bourgogne wijnen erg duur zijn. Door interesse van buitenlandse en rijke investeerders zijn de prijzen van de wijngaarden sterk toegenomen.

Het gebied Bourgogne bestaat uit meerdere departementen en loopt van Sens (zo’n 100 km ten zuidoosten van Parijs) tot aan Bourg-en-Bresse (100 km ten westen van Genève) en van de Loire tot aan de Saône met als hoofdstad Dijon en als wijnhoofdstad Beaune. Het trotse centrum van de Bourgondische wijnbouw is de Côte d’Or. De Bourgogne omzet zes geografische gebieden (zie onderstaande afbeelding) Chablis, Beaujolais, Mâconnais, Côte Chalonnaise, Côte de Beaune en Côte de Nuits. De laatste twee worden ook gezamenlijk Côte d’Or genoemd.

 

Overzicht Bourgogne

 

Chablis

Helemaal noordelijk van het gebied ligt het wereldwijd bekende Chablis. In dit gebied wordt voornamelijk witte wijn gemaakt van de chardonnay druif. (zie mijn vorige blog over de druivenrassen). Doordat het gebied zo noordelijk ligt heeft het het koelste klimaat. Dat betekent dat de druiven vaak minder rijp zijn bij de oogst, zodat ze een hoger zuurgehalte hebben dan de wijnen in andere delen van de Bourgogne. Daarnaast wordt in Chablis de chardonnay vaak gefermenteerd in roestvrijstalen tanks in plaats van eiken houten vaten. Hierdoor krijgt deze wijn geen aroma mee van eikenhout en blijft de wijn frisser. Chablis wijnen zijn verfrissende en levendige wijnen.

  • Aroma: Mineraal, vuursteen en citrus
  • Smaak: Fris en droog citrus en peer

Beaujolais

Beaujolais wordt geproduceerd op basis van de gamay druif, de druif die zorgt voor fruitige rode wijnen. Dit gebied is een beetje het zwarte schaap in de Bourgogne. Erg zonde, aangezien er vandaag de dag heerlijke wijnen vandaan komen. Volgens velen is de boosdoener de grote populariteit van de Beaujolais Primeur. Deze wordt op de markt gebracht vanaf de 3e donderdag van de maand november, volgende op de oogst en mag dan worden verkocht tot 31 januari. Commercieel gezien is het een gigantisch succes, maar door de aandacht van de verkoop van deze lichte fruitige wijnen worden de andere wijnen in de regio vergeten. Overigens zijn wij na de Fransen en de Duitsers het op drie na grootste Beaujolais Primeur drinkers ter wereld.

  • Aroma: Blauwe bes, framboos, banaan en aarde
  • Smaak: Frisse en evenwichtig met een uitgesproken fruit karakter

TIP:

Domaine Marc Jambon et Fils Mâcon Classique Rouge (Gamay)

Mâconnais

De Mâconnais dankt zijn naam aan de stad Mâcon. Het is de zuidelijkste en grootste wijnregio van Bourgogne. In het noorden van deze regio werken velen verschillende wijnboeren samen onder een gemengd boerenbedrijf. Aan de andere kant van deze regio werken veel meer zelfstandige wijnboeren, dit deel gaat direct over in de Beaujolais. In Mâconnais zal je geen Premier Crus en Grand Crus vinden. 60% van de wijnen wordt gemaakt van chardonnay, 30% van gamay en de overige 10% van pinot noir. De gemiddelde wijnen zijn smakelijk, maar niet heel dikdoend of complex van smaak en zijn redelijk betaalbaar. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen, denk aan een goede Pouilly-Fuissé gemaakt van chardonnay. Het gebied heeft veel variatie waardoor ik de smaak en het aroma niet in het algemeen kan samenvatten.

Côte Chalonnaise

Dit gebied begint direct onder Côte de Beaune. Het gebied is vrij breed en ongeveer 25 kilometer lang. De wijngaarden liggen verspreid over de hoge hellingen met de juiste ligging op de zon. Hierdoor is het klimaat gemiddeld warmer dan bijvoorbeeld in Côte de Beaune en daardoor rijpen de druiven beter. Met als gevolg dat de kwaliteit van de wijn steeds stabieler is geworden. Ook dit gebied bestaat uit chardonnay, pinot noir en gamay. Ook voor dit gebied geldt veel diversiteit waardoor ik geen algemene aroma en smaak omschrijving kan toevoegen.

Côte de Nuits

Côte de Nuits is een gebied wat in één rechte lijn van 35 kilometer van noord naar zuid loopt. Ook wel het epicentrum van de pinot noir genoemd. Daarnaast worden er in dit gebied ook hele goede chardonnay wijnen gemaakt. In dit gebied worden grote pinot noir wijnen gemaakt. Helaas heeft deze druif het hier niet altijd makkelijk. Het is gevoelig voor ziekten en wordt in dit ‘koele’ gebied niet ieder jaar voldoende rijp. Zo kunnen deze wijnen soms bij de top in de wereld horen en soms erg teleur stellen. Er komen in dit gebied dan ook veel Grand Crus voor. De beroemdste is La Romanée-Conti, waarvan de wijn een bijna exotisch parfum en een satijnachtige, rijke smaak heeft die bijna niet lijkt te eindigen. Over het algemeen komen uit deze regio wijnen met veel tannine.

Côte de Beaune

De heuvels van dit gebied zijn een verlengstuk van het noordelijk gelegen Côte de Nuits. Côte de Beaune, met als wijnhoofdstad Beaune. Het landschap van dit gebied is veel gevarieerder dan de Côte de Nuits. Daardoor is er ook veel meer variatie in het karakter van de wijnen. Hier worden zowel rode als witte wijn geproduceerd. De rode wijnen hebben minder tannine dan hun noordelijke collega en zijn daardoor toegankelijker, eleganter en vaak wat zachter van smaak. De witte (chardonnay) daarentegen behoren tot de beste van de wereld. Deze witte wijnen kenmerken zich doordat de vergisting plaatsvindt op eikenhouten vaten. Dit zijn de chardonnay’s die men vaak als vol, boterig, rijk en romig benoemd.

TIP:

Domaine Buisson Battault Bourgogne Chardonnay

Beaune

Wat is het toch een heerlijke stad. Een stad wat als een dorp aanvoelt, met kleine eettentjes, leuke wijnwinkels, maar bovenal heerlijk Bourgondisch eten en voortreffelijke wijn. Inmiddels is het al avond en hebben wij met z’n viertjes heerlijk door de stad gedenderd. Het is tijd om het bed op te zoeken en om de reis morgen weer te vervolgen. Ik verheug mij alweer op de autorit om nog even door dit mooie gebied te rijden. De radio gaat weer aan en ♪ C’est un beau roman, c’est une belle histoire ♪ klinkt weer uit de speakers!

C’est un beau roman, c’est une belle histoire! En zo is het!

Deze website maakt gebruik van cookies We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren. Door op OK te drukken gaat u akkoord met onze