De Stellenbosch wijnroute! De route langs de mooiste wijngebieden

De Stellenbosch wijnroute is er eentje uit de boeken. De Stellenbosch route loopt langs de mooiste wijngebieden van Zuid-Afrika. Hij begint in Stellenbosch en loopt langs bekende plaatsen als Franschhoek, Paarl en Wellington. In dit gebied, de West-Kaap, staan de mooiste wijnhuizen gelegen aan de mooiste wijnvelden en staat bekend als het wijngebied van Zuid-Afrika. De wijnreis begint in Amsterdam en in ongeveer 12 uur vliegen met KLM stap je uit in Kaapstad. Vanaf Cape Town International Airport rijd je in een klein half uurtje naar Stellenbosch en daar begint het echte genieten!

Een schitterende wijnreis door de groene wijnvelden en schitterende historische gebouwen. Daarnaast wordt je overal erg gastvrij ontvangen en kan je bijna bij elk wijndomein zonder afspraak binnen stappen om vervolgens de lekkerste wijnen te proeven. Deze tour kan je uiteraard zelf maken met een gehuurde auto, maar je kunt er ook voor kiezen om vooraf een tour te boeken. Tijdens deze tour bezoek je meerdere wijnhuizen en krijg je meerdere wijnproeverijen in combinatie met heerlijke lokale hapjes en een uitgebreide lunch. Je wordt ook nog eens opgehaald en thuisgebracht, zodat je optimaal van je wijntjes kan genieten. De verschillende winetours zijn hier te boeken.

Stellenbosch

In deze stad met een inwoner aantal van 20.000 begint onze wijnreis. Deze stad is het wijncentrum van Zuid-Afrika en tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Stellenbosch heeft zijn eer als wijncentrum te danken aan de Franse hugenoten, die eind 1687 opzoek waren naar een toevluchtsoord. In de opvolgende 2 jaar kwamen er ongeveer 150 Franse hugenoten met hun families aan in Stellenbosch (Franschhoek). Ze kregen grote stukken grond toegewezen in de gemeente en daar wisten zij met al hun ervaring wel raad mee. Er werden wijnstokken geplant en vanaf dat moment werden er in dit gebied uitzonderlijk goede wijnen geproduceerd. Zo werd dit gebied opeens hét wijngebied van Zuid-Afrika.

Stellenbosch wijnrank

De stad zelf heeft prachtige straatjes met historische Nederlandse huisjes en eeuwenoude eiken. Dit is dan ook de reden dat deze stad ‘City of Oaks’ wordt genoemd. Daarnaast vind je uitstekende restaurants en heel veel gezellige wijnbarretjes. Als je van chocolade en wijn houdt, dan moet je zeker een keer een bezoek wagen aan Waterford Estate. Daarnaast vind je in het centrum de enige Zuid-Afrikaanse universiteit met een aparte aparte afdeling wijnbouw en oenologie. Veel succesvolle wijnmakers van Zuid-Afrika hebben daar hun opleiding gevolgd.

Waterford Estate | Stellenbosch
Blaauwklippen Rd, Helderberg, Stellenbosch

In Stellenbosch groeien vooral blauwe druivenrassen. Met name Shiraz, Merlot en Cabernet Sauvignon. De Merlot is bezig met een opkomst en wordt steeds meer gebruikt voor mono-cépagewijn omdat hij snel op dronk is. Daarnaast worden er in dit gebied ook uitstekende witte wijnen gemaakt. De meeste aangeplante witte druif is de Sauvignon Blanc met Chenin Blanc (Steen) op de voet gevolgd.

Franschhoek

De route vervolgt zijn weg richting Franschhoek. Franschhoek is één van de belangrijkste wijngebieden van Zuid-Afrika en de stad telt ruim 17.000 inwoners. Juist in dit gebied vestigden de Franse Hugegoten zich en benoemden dit gebied naar henzelf. In de ward Franschhoekvallei wonen nog veel mensen met Franse voorouders en daarom hebben de meeste wijnhuizen nog steeds Franse namen. Deze vallei ligt ten zuidoosten van de stad Paarl en ten oosten van Stellenbosch. Aan beide kanten van het gebied liggen bergen die hoog boven de vallei uitsteken. Deze bergen geven een behoorlijk gevarieerd klimaat waardoor er uitstekende wijn gemaakt wordt. Naast de gebruikelijke druivensoorten (sauvignon blanc, chenin blanc/steen, chardonnay, pinotage, merlot en cabernet sauvignon) hebben de Franse Hugenoten een voorliefde voor sémillion. De (witte) wijnen van Franschhoek zijn tegenwoordig vaak ‘Franser’ dan sommige Franse wijnen.

Franschhoek Wine Tram

Als je in Franschhoek veel wijn wilt proeven dan is het verstandig om niet te gaan rijden. En dan is deze wijn tram een super leuk alternatief.

Franschhoek Wine Tram

Je wordt door een busje opgehaald die je naar de Wine Tram brengt. Deze brengt je langs een mooie selectie aan wijnhuizen. Gedurende deze rit krijg je uitleg over de rijke historie van deze wijnhuizen en uiteraard over hun wijnen. Al deze wijnhuizen hebben voor een klein bedrag een proeverij(tje) klaar staan in combinatie met bijvoorbeeld heerlijke kaasplankjes. Uiteindelijk krijg je een mooi overzicht van de belangrijkste wijnhuizen in Franschhoek. Overigens zit je in de tram zelf maar een kleine kilometer en bezoek je de verschillende wijnhuizen met busjes die als ‘tram’ zijn getransporteerd.

Franschhoek Wine Tram
32 Huguenot Road, Franschhoek, 7690, South Africa

Paarl

De wijnroute wordt voortgezet naar Paarl op ongeveer 60 kilometer landinwaarts van Kaapstad. De kleine stad Paarl is vooral bekend van de Paarlberg. Deze rots ziet er na een regenbui uit als een ‘zwarte parel’, vandaar de naam. Daarnaast is Paarl het op één na grootste wijngebied. De stad Paarl heeft een uniek karakter, doordat wijngaarden nog steeds tussen de woonwijken groeien, heeft deze stad een landelijke uitstraling. De wijnboeren verbouwen in Paarl veel verschillende druiven, waarvan shiraz, pinotage, cabernet sauvignon, chenin blanc, semillon en chardonnay het meeste potentieel bezitten en waarbij viognier en mourvédre steeds bekender worden. Vroeger stond deze streek vooral bekend om de versterkte sherryachtige wijnen, maar tegenwoordig  produceren de meeste wijnboeren ‘gewone’ wijnen.

De wijnboeren zijn veelal gevestigd langs De Paarl-wijnroute. Deze staat ook wel bekend als de ‘Rode Route’. Een zeer populaire wijnroute die bestaat uit meer dan 25 wijnhuizen/kelders. De bekendste langs deze wijnroute zijn Backsberg Estate, KWV Wine Emporium, Nederburg, Nelsons Creek, Simonsvlei en Avondale. Het klimaat is vergelijkbaar met de Rhône-vallei in Frankrijk, met gematigde warme zomers en gekoeld door de Atlantische briesjes in de richting van het oogstseizoen. De Paarl-wijnregio combineert ouderwetse charme met wijnbouw in de nieuwe stijl en in 1972 werd de status ‘Wine of Origin’ toegekend aan de regio Paarl. Het wijngebied Paarl wordt steeds meer beschouwd als een begrip voor rode -en witte wijnmengsels en recent ook voor ‘Methode Cap Classique’ wijnen, evenals ‘versterkte’ wijnstijlen, samen met Brandy.

KWV Wine Emporium

KWV Wine Emporium

De perfecte plek om Zuid-Afrikaanse wijn te ervaren is bij het KWV Wine Emporium. KWV werd in 1918 door alle wijnboeren in de Zuid-Afrikaanse industrie opgericht, hetzelfde jaar dat Nelson Mandela werd geboren. Sinds decennia speelt KWV een centrale rol bij het reguleren van de industrie – een rol die begin jaren negentig overbodig werd toen de wereldmarkten open gingen voor Zuid-Afrikaanse wijn. Sindsdien heeft KWV zich omgevormd tot een commerciële speler en bekroonde wijnen en brandewijnen geëxporteerd vanuit het belangrijkste keldercomplex in Paarl over de hele wereld.

Vandaag de dag heeft KWV het grootste keldercomplex ter wereld en beslaat een oppervlakte van 22 hectare. En bestaat uit meerdere mousserende wijnen,
natuurlijke wijnen, versterkte wijnen, likeuren en brandewijnen. Bij een bezoek aan KWV wordt je verwelkomt door zeer vriendelijk personeel om vervolgens te genieten van een rondleiding en mooie wijn-spijs proeverijen. Als afsluiter heb je nog een mooi ingerichte winkel om alles wat je geproefd hebt in te kunnen slaan om mee naar huis te nemen.  Zeker een aanrader als je Paarl bezoekt.

KWV Wine Emporium  
Kohler Street Southern Paarl, 7646

Deze website maakt gebruik van cookies We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren. Door op OK te drukken gaat u akkoord met onze