Napa Valley wijn in het gezelschap van ‘s werelds beste wijn!

Vijf jaar geleden vroeg mijn moeder wat ik wilde hebben voor mijn 29e verjaardag. Vijf jaar geleden was ik al een enorme wijn fan, maar ik zat nog vol in de ontdekkingsfase. Franse wijn waren mijn favoriete wijnen, puur omdat ik daar het meest over gelezen had en bijna alle wijn documentaires over deze wijn gingen. Maar dat jaar wilde ik wijnen gaan ontdekken. Het kan toch niet zo zijn dat alleen Frankrijk mooie wijnen maakt? Napa Valley wijn, had ik nog nooit van gehoord.

Een makkelijke keuze zou dan Italië of Spanje zijn, maar ik wilde ook de Nieuwe Wereld gaan ontdekken. Wijnen uit de Nieuwe Wereld zijn wijnen die gemaakt zijn buiten Europa. Landen als Chili, Argentinië, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en de VS vallen hieronder. Vaak worden de wijnen uit de Nieuwe Wereld als ‘productiewijnen’ betiteld door met name de wijnmakers en liefhebbers uit de Oude Wereld, puur omdat alles mag in deze landen en de wijnen op dronk worden geproduceerd. Een eindeloze discussie waar ik veel van vind, maar dat is iets om later over te hebben.

Robert Mondavi

Toen mijn moeder mij die dag de vraag stelde wat ik wilde hebben voor mijn verjaardag wist ik het. Een wijn uit Napa Valley. Die week had ik een boek gekocht over wijnen uit de hele wereld en daar stond een heel stuk over de man die de wijn in Amerika (Californië) op de kaart heeft gezet; Robert Mondavi. Deze man wilde in Napa Valley de beste wijn van de wereld maken. Hij wilde in één keer alle landen uit de Oude Wereld verslaan en hen versteld doen staan van de kwaliteit van zijn wijnen.

My path was simple: Follow your passion. Pour in your heart and soul. Settle for nothing less than excellence. And with enough hard work and faith in yourself, you can realize your dream.

Door technische verbeteringen en uitmuntende marketingstrategieën zette hij in korte tijd zijn wijn op de kaart en krijgen zijn wijnen vandaag de dag wereldwijde erkenning. Hij reisde de hele wereld rond om uit te zoeken wie zijn concurrenten waren en vergeleek hij zijn wijnen altijd met de andere grote wijnen. Robert Mondavi is een geweldige vertegenwoordiger voor Napa Valley wijn. Helaas is Robert Mondavi op 16 mei 2008 overleden, hij is 94 jaar oud geworden.

Robert Mondavi
Montandon met Robert Mondavi op de wijnveiling van Napa Valley in 1981

90% van alle wijn in Amerika is een productie uit Californië. In Californië zijn nu zo’n 1200 wijnmakers die de meest uiteenlopende wijnen proberen te maken. Waarvan ruim 16000 hectare aan wijn in Napa Valley de wijnen uit deze streek produceert. The Valley is 45 kilometer lang en smal. Op het breedste stuk, bij het zuidelijke plaatsje Napa, is deze 8 kilometer. Deze strook is omgeven door bergen en dwars door the Valley loopt de Naparivier.

Een stukje geschiedenis

Vroeger woonden in Napa Valley de Wappo indianen. Napa heet in hun taal ‘land van overvloed’. En dat is het!

In 1920 werd er een drastische maatregel in Amerika genomen wat veel consequenties zou hebben op de wijnindustrie van o.a. Napa Valley. Er werd een algeheel alcoholverbod in de VS ingesteld. Het werd verboden om alcohol te produceren en te verkopen. Deze keuze werd gemaakt omdat zij dachten dat het economisch gezien beter zou zijn. Door de drooglegging waren er minder kans op ziektes en ongelukken. De drooglegging werd het Verbod genoemd. De hele wijnindustrie donderde in elkaar en er was geen enkele regelgeving meer.

Door het Verbod ging de verkoop en handel in alcohol gewoon door, maar op een illegale manier. Door deze manier zijn besturen en politici omgekocht en het geweld nam toe. Al Capone vierden in deze jaren zijn hoogtij. Veel mensen waren tegen deze onderwereld en wilden dan ook dat de het Verbod zou worden afgeschaft. In 1933 werd er dan eindelijk gehoor aan gegeven en werden er direct nieuwe wijngaarden beplant, echter was de kwaliteit erg bedroevend. Pas in 1966 was Robert Mondavi de eerste die na het Verbod een wijnhuis in the Valley begon. Hoe het is afgelopen weten we nu..

Cabernet Sauvignon

Napa Valley is één van veertien AVA’s (American Viticultural Areas) van Napa county. De grote temperatuur verschillen in deze regio hebben geleid tot de erkenning van veertien verschillende AVA’s. Een groot deel daarvan heeft zijn eigen druivenrassen , die goed bij het terroir passen. De Cabernet Sauvignon komt het meeste voor. De eigenschappen van deze druif verschillen weer per AVA. De prijzen van de Cabernet Sauvignon zijn de laatste jaren geëxplodeerd in Napa Valley. Deze wijnen zijn doorgaans weelderige, jamachtige en krachtige wijnen. In de mond voelen ze vaak dik aan en overlopen ze van weelderige fruitsmaken. De Cabernet is in the Valley bijna altijd de enige druif die in de fles is verwerkt (cépage). Deze druif wordt in de Oude Wereld gecombineerd met andere vanwege de klimatologische omstandigheden.

Wijn uit Napa Valley

In de beste Cabernet-wijnen uit Napa Valley is altijd eikenhout aanwezig. Door de velen zonuren worden de Cabernet-wijnen perfect rijp en heeft smaakeigenschappen van zwarte bessen en kersen, frambozen, bos -en braambessen en een subtiele hint van drop. Daarnaast heeft deze wijn een hoger alcohol gehalte en rijp proevende tannine. Andere belangrijke druivenrassen in Napa Valley zijn: Zinfandel, Syrah, Merlot, Pinot Noir en Chardonnay.

Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon 2014

De dag van mijn verjaardag brak aan. Vol verwachting zat ik op de bank te wachten.. Straks mag ik weer allemaal flessen wijn gaan uitpakken! En dan is het moment eindelijk daar.. Ik doe de verpakking open en pak de fles aan de hals beet. Al snel zie ik een afbeelding met daarop een brug en een toren uitgebeeld. Ik trek de fles nog iets verder uit de verpakking en zie de naam Robert Mondavi Winery en Napa Valley staan. Yes dit is de wijn die ik wilde hebben. Nog diezelfde avond trek ik de kurk uit de fles en geniet van elke slok die ik neem. Wat een goddelijke wijn. Een heerlijke neus, veel fruit en aardse tonen. Een zachte en volle smaak van zwart fruit en zachte tannine. Het geluksgevoel wordt afgesloten met een lange en aangename afdronk!

Deze website maakt gebruik van cookies We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren. Door op OK te drukken gaat u akkoord met onze