Piemonte wijn! Misschien wel de beste wijn ter wereld?!

Piemonte wijn

‘Aan de voet van de berg’, oftewel Piemonte.

Als ik Piemonte hoor, denk ik aan de lekkerste wijnen van Italië, zo niet van de wereld. De helderrode kleur, de krachtige smaken en het kenmerkende aardse aroma van de welbekende Barberesco en de krachtpatser van Italië, de Barolo! Wat een schoonheid! Om een antwoord te geven op bovenstaande vraag, duiken we eerst eens wat dieper in het gebied en kies ik hier de beste wijnen uit.

Waar komen deze hemelse dranken vandaan?

Deze Piemonte wijnen worden verbouwd in de oudste wijnstreek van Italië met een oppervlakte van ruim 25000 km². Piemonte ligt in een kom omsloten door bergketens, zoals de Alpen en de Dolomieten. Deze bergketens bieden bescherming tegen de kou uit het noorden. Het merendeel van de wijngaarden ligt in het zuiden, in de heuvels van Monferrato en Langhe in de provincie Alba.

Hoog tegen de hellingen liggen de dorpen en de heuvels die zijn bespikkeld met prachtige jachthuizen, gebouwd door de vorsten van Savoie. Piemonte is ook de streek van de beroemde witte truffels en echte gorgonzola. Kortom een fantastische streek om al deze heerlijke Piemonte wijnen te gaan proeven!

Barolo

De Barolo wordt gemaakt van 100% Nebbiolo druif. Eenmaal een slok van deze krachtpatser en je wilt de hele fles, je wilt naar Piemonte rijden om daar pallets Barolo in te slaan, je wilt haar omarmen en behandelen als je vrouw. Kortom deze wijn kan een obsessie worden. Barolo wordt dan ook gezien als één van de mooiste wijn van het land en voor een goede fles van dit toverdrankje ben je al snel € 30,- kwijt.

Hoewel de wijn nogal veel tannine heeft en scherp is, heeft hij ook een goudklompje fruit als tegenhanger van de agressieve elementen en zo wordt het opmerkelijk verlokkend. De Barolo kan vrolijk zijn als een zomerse pudding van frambozen en andere bessen. Hij kan goddelijk zijn als de geur van viooltjes. Daarnaast aards, truffelachtig, rokerig, diep en mysterieus zijn. Hij kan pruimig, chocoladeachtig, vol en verleidelijk zijn of één van deze combinaties.

De Nebbiolo druif rijpt heel langzaam en wordt dus ook als laatst geoogst. Deze druif heeft de langste rijptijd van alle druiven in Italië, waardoor de smaak vol en complex is. Je proeft de kracht van deze druif in de Barolo. Tot slot nog een kleine tip; mocht je ooit in Piemonte zijn, ga opzoek naar witte truffel en een fles Barolo, ga rustig ergens alleen in een wijnveld zitten, neem de tijd en geniet van deze goddelijke combinatie!

Barbaresco

Barbaresco

Nog zo’n topper uit Piemonte en ook deze wordt van 100% Nebbiolo druif gemaakt. De makers van deze wijn zweren er op dat hun wijn beter is dan de Barolo. Zo ligt Barbaresco ten oosten van Barolo, waardoor het beter beschut ligt voor slecht weer. Ook liggen velen wijngaarden in Barbaresco aan de Tànaro rivier. Deze rivier zou zorgen voor een airconditioning effect die ervoor zorgt dat er een zachte wind over de druivenvelden waait. Dit zou dan de kwaliteit van de druiven kunnen bevorderen. Het gebied van deze wijn bevat meer zand ten opzichte van die van de Barolo, waardoor deze wijnen in het algemeen wat lichter zijn.

Ikzelf noem de Barbaresco altijd het kleine broertje van de Barolo. Ik zeg broertje omdat deze wijn wat kleiner, wat ingetogener en wat minder spierballen heeft. Dit omdat deze wijn wat minder tannines bevatten en sneller op dronk zijn.

Welke wijn nou beter is, lijkt een gevecht te worden tussen de verschillende wijnboeren. Voor de consument en liefhebber is het een geval van smaak. Maar er bestaat geen twijfel dat beide wijnen tot de beste van Italië of zelfs ter wereld mogen worden gerekend.


Barbera druif

Zojuist heb ik de twee bekendste wijnen uitgelicht die zijn gemaakt van de Nebbiolo druif. Nebbiolo heeft Piemonte op de kaart gezet, maar Barbera bestrijkt meer dan de helft van de wijnvelden in Piemonte.

Dit was 30 jaar geleden wel anders, aangezien deze druif in een schandaal is geraakt. Meerdere wijnboeren voegde methanol toe aan hun wijn. Dit deden zij om de hoge kosten van de productie te verlagen, met als gevolg dat er meerdere mensen overleden en velen werden blind. Na deze tijd werden er niet tot nauwelijks Barbera druiven aangeplant. Deze druif is de laatste tijd hard op weg om weer de weg naar boven te beklimmen.

Barbera druif

De diversiteit van de druif is terug te vinden in de wijnen. Je kan deze als borrelwijn gebruiken met wat hapjes erbij, maar tevens is deze wijn ook geschikt in combinatie met een goed stuk vlees tijdens een goed verzorgde kerstmaaltijd.

Ook een lekkere wijn uit de Piemonte ontdekken? Bestel hier en geniet!

Angelo Negro Dina Barbera

Deze website maakt gebruik van cookies We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren. Door op OK te drukken gaat u akkoord met onze