Het wijnetiket! Hoe lees ik deze? En wat moet er verplicht vermeld worden?

Daar sta je dan in de supermarkt. Ik heb vanavond 7 vrienden te eten en dus moet ik lekkere wijn hebben. Waar moet ik beginnen? Ik weet dat ik rode wijn moet hebben, dus ik kan een kwart van de rij overslaan. Ik besluit te beginnen om de wijnen op ooghoogte te bekijken, maar bedenk mij al snel dat artikelen waarvan de supermarkt wil dat je ze koopt op ooghoogte staan. Die moet ik dus niet hebben.. Of juist wel aangezien ze duurder zijn en dus beter? Of zal ik toch maar kijken naar de uitstraling van de fles? Deze heeft een mooi wijnetiket met vliegende schapen erop en is niet heel duur, maar is deze lekker? De fles ernaast is een Franse wijn met een sjiek afgebeeld chateau op de fles. Zal de inhoud van deze fles dan beter zijn? Inmiddels ben ik al ruim 5 minuten de rij op en neer aan het lopen en heb nog niks in mijn winkelmandje liggen. Ik ga eerst wel even melk en yoghurt halen, zodat ik dan kan nadenken welke fles ik ga kiezen. Uiteindelijk besluit ik voor een wijn in de bonus te gaan. Voor deze Chileense fles wijn betaal je normaal € 9,95 en vandaag is het 2 kopen en de 3e gratis. Ik pak er zes! Snel naar de kassa en afrekenen voordat ik mij bedenk. Zo dat zit erop!

‘s Avonds trek ik een fles van deze Chileense bonus wijn open en de wijn is lekker! YES! Ik heb de goede gok genomen, deze fles moet ik onthouden. Nu lekker eten en genieten van heerlijke wijn.

Wat vertelt het wijnetiket over wijn?

Al voordat de fles geopend is, vertelt het etiket veel over de wijn. Een wijnetiket biedt een rijkdom aan informatie die een beetje ervaren wijnliefhebber al veel kan vertellen. Het etiket moet de consument informatie geven over bepaalde kenmerken van de wijn. Maar hoe kan je een wijnetiket het beste lezen? Aan de hand van onderstaand voorbeeld leg ik uit hoe je een wijnetiket kan ontcijferen. Een wijnetiket moet een aantal verplichtingen hebben en mag aangevuld worden met andere specificaties.

Wijnetiket

In het rood heb ik aangegeven wat verplicht op een wijnetiket vermeld moet worden. En daaronder in het blauw wat niet verplicht vermeld hoeft te worden. Hoewel deze niet verplicht zijn, zijn er toch duidelijke richtlijnen voor de manier waarop men deze moet vermelden.

Kenmerken wijnetiket

Ik heb in dit voorbeeld een etiket van een Franse wijn genomen. In de meeste landen bepaalt de overheid of een andere instantie welke informatie er op het etiket moet of mag staan. In Europa zetten de meeste wijnmakers veel informatie op hun flessen in tegenstelling tot de wijnboeren in de Nieuwe Wereld (wijnlanden buiten Europa). Gelukkig lijken de etiketteringssystemen van de meeste landen zo op elkaar dat je maar een paar termen hoeft te onthouden om de wijnetiketten te begrijpen.

Hoe kan kan ik de smaak van de wijn uit een etiket halen?

Echt de smaak van een wijn kan je niet van een etiket aflezen. Wel zijn er meerdere indicatoren waaruit je een smaak van de wijn kan afleiden. De combinatie een druif (punt 9) en de herkomst (punt 5) kan je een indicatie geven van de meest waarschijnlijke smaak van deze wijn. Zo kan een Merlot uit Bordeaux heel anders smaken dan een Merlot uit Chili. Dit alles heeft te maken met terroir, wijnbouw en oenologie. Met terroir is de som van alle natuurlijke factoren die een smaak kunnen beïnvloeden. Wijnbouw is de manier van de wijn maken van een wijnboer. Het is bij wijn maken net zoals bij koken, gebruik je minderwaardige ingrediënten of houdt men zich niet aan een bepaalde hoeveelheid, dan zal het resultaat ook slecht zijn. Dit geldt dus ook voor een wijnboer. Een oenoloog dekt alles van de oogst tot en met het einde van flesrijping. Oenologen uit verschillende gebieden maken wijnen die hun lokale consumenten aanspreken.

Als je meerdere wijnen hebt geproefd en de link kan leggen met alles wat op een etiket vermeld wordt, weet je vaak ook wat voor een smaak je kan verwachten. Maar het is wel een kwestie van veel proeven, geen ramp toch?!

 

Deze website maakt gebruik van cookies We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren. Door op OK te drukken gaat u akkoord met onze