PZ Svirče Plavac

Ik ben blij als het geluid van de oude motor van het bootje eindelijk stopt. De oude houten boot drijft nog een stukje rechtdoor door de opgebouwde snelheid en stopt als de voorkant het zand raakt. Ik spring uit de boot en beland tot mijn enkels in het ijskoude donkerblauwe water. Voor mij zie ik mooie oude huizen gebouwd op een berg met daarboven een schitterende blauwe lucht. Ik breng vandaag met vrienden een bezoek aan het eiland Hvar. Een eiland in de Adriatische Zee voor de Kroatische kust. Het is winter, maar de temperatuur is nog erg aangenaam.

Via een smalle stenen trap lopen we via allerlei smalle poortjes richting het centrum van het stadje. We komen al snel op een mooi oud plein met gezellig knusse kroegjes en vooral veel groente en fruit winkels en een mooi uitzicht van een oud fort boven op de berg. Het is al tegen 17.00 uur en het begint donker te worden. Tijd om ergens Kroatische wijn te gaan drinken. Op 15 meter voor mijn neus zie ik een bord staan met heel groot ‘Wines from Hvar’. Hier moeten we zijn.

We stappen naar binnen en nemen plaats aan de bar. We worden verwelkomt door een enthousiaste barman en als ik vraag om de beste locale wijn, hoeft hij niet lang na te denken. Er wordt een luik in de grond geopend en na een halve minuut komt hij terug met een fles rode wijn in zijn handen. Volgens hem is dit de beste druif van Kroatië: Plavac Mali. Onze glazen worden ruim gevuld en we zijn na een slok valt er een lange stilte. Wat een wijn! Stevig, zacht en romig! De barman vult onze glazen weer aan. “De eerste fles is van het huis” zegt hij met een grote trotse glimlach.

Deze website maakt gebruik van cookies We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren. Door op OK te drukken gaat u akkoord met onze