Witte druivenrassen! De 10 populairste

Er zijn veel verschillende soorten witte druiven die worden verbouwd over de hele wereld, en de precieze aantal is moeilijk te bepalen omdat er altijd nieuwe soorten ontstaan door kruisingen en selectie en sommige soorten zijn lokaal specifiek. Elk van deze witte druivenrassen heeft hun eigen unieke smaak en eigenschappen en worden vaak gebruikt in specifieke wijnregio’s. Daarnaast kan de smaak van dezelfde druivensoort variëren afhankelijk van de regio waar de druiven zijn geteeld en de wijnmakerijtechnieken die zijn gebruikt. Hier zijn enkele van de meest populaire witte druivenrassen:

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc staat bekend als fris, zuur en fruitig met aroma’s van groene appel, limoen, grapefruit, passievrucht en groene paprika. Sommige Sauvignon Blancs kunnen ook minerale tonen hebben, zoals gras of steen.

Chardonnay

Chardonnay is misschien wel de bekendste witte druif. Deze is vol, rond en gelaagd met aroma’s van perzik, appel, peer, citrus, boter, vanille en kruiden. Sommige Chardonnays kunnen ook tonen hebben van toast, noten of hout vanwege de aging in eikenhouten vaten. Het kan ook minerale tonen hebben.

Riesling

Riesling is een witte wijn die vaak wordt beschreven als fris, elegant en delicaat met aroma’s van appel, citrus, bloemen, honing en mineralen. De smaak kan variëren van droog tot zoet, afhankelijk van hoeveel restsuiker er in de wijn aanwezig is. Riesling druiven hebben een hoog zuurgehalte, wat leidt tot een frisheid en een heldere smaak. Sommige Riesling kunnen ook tonen van petrol of mineralen hebben.

Pinot Grigio

Pinot Grigio staat bekend als een witte droge wijn, fris en licht met aroma’s van appel, peer, citrus, en mineralen. De smaak kan variëren van zacht tot stevig afhankelijk van de regio waar de druiven zijn geteeld en de wijnmakerijtechnieken die zijn gebruikt. Sommige Pinot Grigio’s kunnen ook tonen hebben van rijp fruit, bloemen, of een hint van amandel. In algemene termen wordt Pinot Grigio beschreven als een wijn met een heldere, frisse smaak en een dunne textuur.

Viognier

Viognier is een witte wijn die vaak wordt beschreven als rijk, vol en complex met aroma’s van perzik, honingdauw, bloemen, vanille en kruiden. De wijn heeft vaak een ronde, volle structuur met een delicate afdronk. Sommige Viogniers kunnen ook tonen hebben van fruitige aroma’s zoals abrikoos of perzik, en ook mineralige tonen.

Grüner Veltliner

Grüner Veltliner is een witte wijn die vaak wordt beschreven als fris, zuur, en mineralig met aroma’s van appel, groene paprika, citrus en een hint van peper. Sommige Grüner Veltliners kunnen ook tonen hebben van groene appel, witloof, of groene paprika. De wijn heeft vaak een heldere, frisse smaak en een dunne textuur.

Verdejo

Verdejo is een witte wijn die vaak wordt beschreven als fris, zuur en fruitig met aroma’s van citrus, groene appel, perzik, bloemen en kruiden. Sommige Verdejos kunnen ook tonen hebben van groene noten, minerale tonen, of een hint van tropisch fruit. De wijn heeft vaak een heldere, frisse smaak en een dunne textuur.

Muscat

Muscat is een witte wijn die vaak wordt beschreven als zoet en fruitig met aroma’s van druiven, bloemen, honing, perzik, abrikoos, en citrus. Deze druif heeft een natuurlijk hoog gehalte aan suiker, waardoor de wijn vaak zoet is. Sommige Muscats kunnen ook tonen hebben van exotische vruchten, kruiden of een hint van muskus. De wijn kan variëren van droge tot zoete stijlen, afhankelijk van de wijnmakerijtechnieken die zijn gebruikt.

Albariño

Albariño is een witte wijn die vaak wordt beschreven als droog, fris en fruitig met aroma’s van citrus, appel, perzik, bloemen en mineralen. Het heeft vaak een zuurgraad en minerale tonen die doen denken aan smaken als citrus, appel, perzik, bloemen, mineralen, en een hint van saliniteit. Sommige Albarinho’s kunnen ook tonen hebben van exotisch fruit zoals ananas, en ook hinten van kruiden.

Chenin Blanc

Chenin Blanc is een witte wijn die vaak wordt beschreven als fris, zuur en fruitig met aroma’s van appel, peer, citrus, honing en bloemen. Sommige Chenin Blancs kunnen ook tonen hebben van perzik, abrikoos, of rijpe appel. De wijn heeft vaak een heldere, frisse smaak en een dunne textuur. Sommige Chenin Blancs kunnen ook tonen hebben van honing, mineralen of een hint van noten.

Dit is slechts een kleine selectie van de vele soorten witte druivenrassen die er zijn en elke soort kan variëren in smaak en kwaliteit afhankelijk van de regio waar de druif wordt verbouwd en hoe deze wordt verwerkt.

Benieuwd naar naar één van deze druivenrassen? Bekijk hieronder een aantal tips uit Onze Wijnkelder:

9,75 De wijn van dit wijnhuis: Al…
10,75 Deze heerlijke Touraine is alles wat…
Tijdelijk niet leverbaar
18,25 Riesling is de ideale druif om…
Tijdelijk niet leverbaar
12,99 Gevonden bij Robert Vic -in de…
18,95 Finesse en complexiteit kenmerken deze cuvée.…
10,75 De Pinot Grigio-druif voor deze witte…
19,95 Druivenras: 100% Sauvignon Gemiddelde leeftijd van…
Deze website maakt gebruik van cookies We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren. Door op OK te drukken gaat u akkoord met onze